Wijngaard & wijn proeven

 

De wijngaard bij ons hotel is echt een plaatje.

Je kan er in de zomer romantisch trouwen; je komt aanlopen onder de boog in een prachtige jurk.
Je geliefde, familie en vrienden kunnen niet wachten om een glim te zien van jou. De vogeltjes die fluiten en dan opeens, komt daar de kip voorbij.
Ja ja ook dit kan gebeuren; het is tenslotte ook de tuin van onze prachtige kippen.

Maar buiten romantisch trouwen gaan we natuurlijk ook wat met de druiven doen.
Steven heeft zijn vinologen opleiding afgerond en is in Afrika geweest voor zijn diploma’s in de wijn. Dat zie je al terug op de wijnkaart maar straks ook in andere producten.
Al zijn kennis komt omhoog en stroomt eruit als je samen met hem door de wijngaard loopt, maar ook nog een stukje onwetendheid. Want ja alles over gelezen maar nog nooit een wijngaard zelf gehad.
Om van deze druiven wijn te maken; daar hebben we nog even tijd voor nodig.
Dus voor nu; van de druiven gaan we verjus maken en mooie azijn en wellicht heel heel misschien in de verre toekomst Chateau de berg?

Een veel gestelde vraag is:
Waarom moet ik wijnproeven in een restaurant?
Steven heeft met zorg de wijnkaart samen gesteld en heeft alle wijnen geproefd voordat ze een plaats op de kaart verdienden. We helpen je graag met het vinden van de juiste wijn op basis van je smaak die je aangeeft.  Je hebt de wijn gekozen en besteld, we presteren deze aan tafel en maken hem dan voor je open. Nu is het aan jou op de wijn te proeven. Maar waarom eigenlijk? Mag je dan nu nog zeggen of je hem wel of niet lekker vindt? Het is eigenlijk bedoeld om vast te stellen of de wijn vrij is van fouten of andere tekortkomingen. Daarin valt smaak niet te twisten. Tegenwoordig zijn de problemen gelukkig schaars.
Mocht er kurk in zitten; oxidatie of nagisting van de wijn. Proberen we het gewoon nog een keer. Nieuwe fles nieuwe kansen.

Ondanks dat het proeven slechts een ritueel lijk, is het toch verstandig hier de tijd voor te nemen en je goed te concentreren.
De eerste slok gaat altijd naar degene die de wijn heeft besteld. Mocht diegene twijfelen of onzeker zijn dan kan er uiteraard om hulp gevraagd worden bij gast of bij ons.

Het kan zijn dat de wijn niet aan de verwachting voldoet, of dat de smaak tegen valt. Dit zijn echter geen redenen om de wijn af te keuren. Indien de wijn niet naar wens is zullen we hoogstwaarschijnlijk deze wel  terug nemen; gaan wij er van genieten en gaan we iets anders moois uitzoeken.

Nadat je de wijn hebt uitgekozen, gekeurd, geproefd en de glazen gevuld zijn, is het tijd om te genieten. Proost!