Ronddwalen in de tuin, daar kan je hier wel uren zoet mee zijn.

Het hotel heeft 3hectare grond om zich heen; welke gevuld zijn met fruitbomen; groene grasvelden en een prachtige moestuin.
De fruitbomen zijn voor het eerste jaar echt een ontdekking, wanneer moet je wat doen en hoe houdt je de bomen gezond.
We hebben appelbomen, pruimen, peren en dan nog bessen struiken. De bomen hebben we goed laten snoeien en daarna zijn we zelf op ontdekking gegaan.
Na een dag hard werken nog ’s nachts de boomgaard in om de bomen te redden van de spint ”Spint is een infectie van mijten op planten. Spint tast de bladeren aan en treedt vooral op onder warme, droge omstandigheden”. Vervolgens waren we door drukte in het hotel niet zo oplettend of gewoon weg te weinig tijd en waren er veel appels aangetast door insecten en deze hadden hun grootste lol.
Hierdoor 6 kruiwagens vol met kapotte appels. De appels die we nog konden redden van de grond zijn omgedoopt tot val appeltaart en val appelstroop.

Met familie nog wat uren gespendeerd in de boomgaard om te snoeien en ons voor te bereiden op het ‘echte’ plukseizoen. De pruimen mochten we al plukken en hier hebben we heerlijke taartjes van gemaakt voor onze gasten. Eventjes in de oven en dan smullen. Het smaakt wel extra goed als je weet waar het vandaan komt en hoe hard je er voor hebt gewerkt om ze goed te houden en te oogsten.

De moestuin is een vak apart; en een zegen en soms een vloek. We hebben twee vrijwilligers de familie Platell. Wat zijn wij dankbaar voor deze twee. Zonder hun hadden we dit niet gered!
Ze werken meerdere ochtend in de week heel hard om te zorgen dat alles netjes is in de moestuin en alles groeit en bloeit. Het is een feestje om hier door heen te lopen en alles van zaadje te zien groeien.
Onze dochter is helemaal fan en weet alles goed te vinden in de moestuin. Als je geluk hebt krijg je als gast een rondleiding van haar door de moestuin; gegarandeerd iets te snoepen tijdens deze toer.
Maar na zoveel mooie woorden waarom is het dan soms een vloek vraag je. Omdat de hoeveelheden soms overweldigend zijn; wat moet je met 60 courgetten, met 100 kilo komkommers en kruiwagens vol met bonen? Dit zorgt voor veel creativiteit en hoofdpijn bij ons in de keuken. Maar ik kan je zeggen; we hebben het verwerkt dit seizoen! en zijn er trots op. Weggooien vinden we zonde en dat is dan ook minimaal gebeurd. Alles gebruiken en testen; we zien wel wat er uit komt. Het respect voor producten was er altijd al, dat is waar ons vak op draait. Maar soms vergeet je door het gemak van bestellen hoeveel werk erin zit om te zorgen dat je ook daadwerkelijke de mooiste producten krijgt. Als je met je vingers in de aarde zit en in de volle zon staat te plukken dan groeit dat respect per zweet druppel die langs je hoofd gaat. En zo hoort het ook!

We kijken intens uit naar volgend jaar; als we onszelf iets meer wegwijs hebben gebracht in de tuin. Maar ik denk dat we dan wel weer nieuwe uitdagingen tegen gaan komen. Tot nu toe nog niets wat we niet aan kunnen!